arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Helsefordeler


Mange vet at omega-3 er viktig for helsa vår, men hvorfor er det egentlig det? 

Omega-3 er en betegnelse på en gruppe flerumettede fettsyrer som er viktige for at kroppen skal fungere optimalt. Kroppen klarer ikke å produsere de viktige omega-3 fettsyrene (EPA og DHA) selv, så vi må tilføre disse gjennom kostholdet vårt. Dette ved å for eksempel spise fet fisk, ta kosttilskudd eller bruke Lauritz Olivenolje med Omega3 direkte i maten din.

 Hvorfor ta omega-3?

Hjertehelse
En av de mest kjente fordelene med omega-3 er de positive effektene det har for hjertet. Omega-3 kan gi redusert hvilepuls samt lavere risiko for hjertearytmier og blodpropp. Omega-3 hjelper også med å bevare et sunt blodtrykk og et sunt triglyseridnivå.*

Hjernehelse
Fett utgjør en stor del av menneskets hjernevev og omega-3 fettsyren DHA utgjør en signifikant prosentdel av fettet vi har i hjernen. På samme måte som kalsium er essensielt for at kroppen skal bygge sterke ben, må hjernen ha DHA for å kunne utvikle seg optimalt.**

Øyehelse
Omega-3-fettsyren DHA finnes i store mengder i netthinnen i øyet, som er den delen av øyet som er ansvarlig for å se under forskjellige lysforhold. Utvikling, vedlikehold og bevaring av syn er avgjørende for alle individer. Selv om ny teknologi nå enkelt kan erstatte linser, kan den ikke gjøre det samme med viktige komponenter i netthinnen.***

Inflammasjoner
Studier har vist at folk gradvis har endret sitt forbruk av typer fettsyrer ved å konsumere mer hurtigmat og mindre fisk. I tillegg blir omega-6 ofte tilsatt i dyrefôr, noe som øker innholdet av omega-6 i kjøtt og egg. Dette medfører at mange har et for høyt innhold av omega-6 i forhold til omega-3.

Dersom omega-3 - omega-6 balansen din er bra vil cellemembranene være fleksible og sunne. Forbindelser som virker betennelsesdempende, forhindrer blodkoagulering og påvirker hjerterytmen positivt, samt slapper av muskellaget i arteriene, vil lettere bli dannet. Alle disse effektene er gunstige for kroppen din og opprettholder kroppen i en sunn - og ikke stresset tilstand.

Omega-3 fra vegetabilske kilder

Vegetabilske kilder som linfrø, valnøtter, rapsolje, soyaolje, linfrøolje og margarin inneholder også omega-3. Men denne typen omega-3 har kortere fettsyrestruktur. Disse fettsyrene kalles ALA. Kroppen kan selv omdanne disse til EPA og DHA, men det er en svært lite effektiv prosess – der bare omtrent 5 prosent av ALA-fettsyren blir gjort om til EPA. Mindre enn 0,5 prosent blir gjort om til DHA.


0,5 spiseskje om dagen er nok

Lauritz Olivenolje med Omega3 inneholder 40% norsk torskolje. Det gjør at 0,5 spiseskje om dagen er nok til å bidra til å opprettholde en normal hjerte-, hjerne- og øyehelse. 

 

 EFSA (European Food Safety Authority) Helsepåstander

*EPA og DHA bidrar til hjertets normale funksjon. Gunstig virkning oppnås ved et daglig inntak av 250 mg EPA og DHA.

DHA og EPA bidrar til å opprettholde normale triglyseridnivåer i blodet. Gunstig virkning oppnås ved et daglig inntak av 2 g EPA og DHA. Daglig inntak på 5 g EPA og DHA kombinert må ikke overskrides.

DHA og EPA bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Gunstig virkning oppnås ved et daglig inntak av 3 g EPA og DHA. Daglig inntak på 5 g EPA og DHA kombinert må ikke overskrides.

**DHA bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon. Gunstig virkning oppnås ved et daglig inntak av 250 mg DHA.

***DHA bidrar til å opprettholde normalt syn. Gunstig virkning oppnås ved et daglig inntak av 250 mg DHA.